/ Maj 19, 2018/ Blog, Freestyle - Lifestyle, Inspiracje

Cześć! Dziś krótki wpis, a w nim nasza pierwsza rozpiska obiadów na cały tydzień! Mimo, że w tytule posta jest „planowanie posiłków”, to ograniczyłam się do zaplanowania tylko obiadów. Śniadania to u nas głównie kanapki lub musli z mlekiem/jogurtem. Kolacje to bardzo różnie: od kanapek przez parówki, sałatki lub jajka, aż do dojadanie tego, co zostało z obiadu. Ułożony przeze mnie pierwszy jadłospis jest na 5 dni, bo w piątek wyjeżdżamy na weekend (czytaj: nie będzie trzeba gotować przez 3 dni 😀 hura!).

Jadłospis tygodniowy

  • Poniedziałek – chili con carne, czyli dość popularne w Ameryce danie (właściwie to na całym świecie), a w nim mięso mielone, papryka, fasola, sos pomidorowy. To tak w wielkim skrócie. Dlaczego wybrałam to danie na początek? Odpowiedź prosta: bo pierwsze przyszło mi do głowy. Bo robi się szybko i w jednym dużym garnku. Można zrobić porcję na 2 dni. Bo zanim przyprawię mogę odłożyć cześć do słoika i podać dziecku w wersji nie „hot” :). No i ostatni powód: wszyscy lubimy, a dawno nie jedliśmy. W poniedziałek podam z ryżem.
  • Wtorek – patrz poniedziałek, z ta różnicą, że podam z kaszą.

  • Środa – grillowane piersi indyka. Mamy elektrycznego grilla (którego z resztą bardzo Wam polecam!), z którego często korzystamy – nie tylko w sezonie letnim. Wszystkie potrawy, a szczególnie mięso, wychodzą z niego soczyste, pyszne i …. nieokopcone dymem. Do tego tradycyjnie: ziemniaki i surówka. Mam w planach utrzeć marchewkę z jabłkiem. Takie połączenie nie wymaga już nawet większego przyprawiania, chyba że delikatnie skropię sokiem z cytryny. Wersja tej surówki z majonezem jest też smaczna, no i ze względu na majonez – kusząca :D.
  • Czwartek – tortille  z kurczakiem, chrupiącą sałatą, świeżymi warzywami i sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Planuję za jednym zamachem zrobić więcej placków, tak aby wystarczyło na piątek.
  • Piątek – tortille z tą samą sałatą, tymi samymi warzywami co w czwartek. Zmieni się jedynie kurczak na łososia, a sos będzie koperkowy. Piątkowy obiad będzie pewnie taki trochę w biegu, bo tuz przed wyjazdem. Tortillka w garść i lecimy!

Cechy wspólne posiłków z naszego menu

Na pierwszy rzut oka pewnie nie widać cech wspólnych powyższych dań z naszego tygodniowego jadłospisu. To co je łączy, jest możliwość zapakowania mężowi do pracy. Owszem dałoby się zapakować również rosół do słoika, ale sami rozumiecie….trochę głupio tak w pracy w pomieszczeniu socjalnym odgrzewać w mikrofali słoik z zupą ;-). Drugą cechą jest użycie składników, z których mogę jednocześnie zrobić obiad małemu dziecku. Od poniedziałku do środy nie będzie problemu. Młody dostanie to, co my. W czwartek i piątek „bazę” czyli kurczaka czy łososia również będzie miał od nas, dogotuję mu jedynie jakieś warzywa (ziemniak, marchewka, batat), bo nie sądzę, by chętnie jadł surowego ogórka czy paprykę.

Menu zaplanowane, wystarczy teraz już TYLKO zrobić zakupy ;-). A co Wy ugotujecie w najbliższym tygodniu? Podzielcie się pomysłami, może zainspirują mnie podczas kolejnego planowania posiłków.

Grille elektryczne

polecane
od 334 zł
  • Producent: Tefal 
  • Moc: 2000 W
  • Regulacja temperatury: tak 
polecane
od 397 65
  • Producent: Tefal 
  • Moc: 2000 W
  • Regulacja temperatury: -
polecane
od 529 zł
  • Producent: Tefal 
  • Moc: 2000 W
  • Regulacja temperatury: tak 
polecane
od 494 50
  • Producent: Tefal 
  • Moc: 2000 W
  • Regulacja temperatury: tak 
Spodobał Ci się post?

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*